July 4, 2022

Έρευνα ΕΚΠΑ: Εμπιστοσύνη σε Τσιόδρα και υγειονομικούς, αποδοκιμασία για ΜΜΕ και Εκκλησία

Έρευνα με τίτλο “Οι Έλληνες και ο Κορονοϊός: Μια χώρα σε συνθήκες πρωτόγνωρες” πραγματοποίησε το Εργαστήριο Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστρικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σ αυτή συμμετείχαν 2.525 άτομα κατά το διάστημα της καραντίνας στη χώρα και συγκεκριμένα από 29 Μαρτίου – 23 Απριλίου 2020. Τα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν την δυσπιστία των πολιτών απέναντι σε συγκεκριμένους θεσμούς ενώ παράλληλα δείχνουν και μια ανησυχητική τάση ως προς την έλλειψη διάθεσης για αλληλεγγύη και βοήθεια προς τους γύρω λόγω του φόβου μετάδόσης του ιού.

Πιο συγκεκριμένα στα ευρήματα της έρευνας, οι πολίτες εκφράζουν φόβο και ανησυχία για τις οικονομικές επιπτωσεις τις πανδημίας σε ένα ποσοστό 70% ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό εκείνων που φοβούνται ότι θα χειροτερεύσει η προσωπική τους οικονομική κατάσταση. Το άισθημα του φόβου είναι αυτό που κυριαρχεί επίσης όσοω αφορά το ενδεχόμενο περιορισμού των ατομικών ελευθεριών καθώς εκφράζεται από ένα ποσοστό 60%. Αντιθέτως δεν υπάρχει φόβος για έλλειψη τροφίμων αλλά για ενδεχόμενη μετάδοση του ιου σε αγαπημένα πρόσωπα. Δεν ισχύει το ίδιο και για άγνωστα πρόσωπα κάτι που δείχνει μια επιφυλακτική στάση προς τους συνανθρώπους μας στην διάρκεια της πανδημίας.

Σε επίπεδο θεσμών, οι πολίτες κατά 67% δεν εμπιστεύονται την Εκκλησία κάτι που εξηγείται από τα συμβάντα μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας από κληρικούς και πιστούς . Ένας άλλος θεσμός που χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αφού ένα ποσοστό 40% δηλώνει ότι δεν την εμπιστεύεται καθόλου ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό δηλώνει απλά συγκρατημένη εμπιστοσύνη. Η εξήγηση που δίνεται είναι η έλλειψη έμπρακτης αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών θεσμών για την όσο το δυνατόν πιο αναίμακτη οικονομική επίπτωση της πανδημίας. Ένας ακόμα θεσμός που συγκεντρώνει πάνω του τα φώτα κατά τη διάρκεια της καραντίνας είναι η Αστυνομία με τους πολίτες να εμφανίζονται μοιρασμένοι ως προς την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην ΕΛ.ΑΣ.

Όσον αφορά τώρα το πολιτικό προσωπικό της χώρας, οι πολιτές στην πλειοψηφία τους επικροτούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης ενώ θετικά εκφράζονται και για την αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης συγκεντρώνει θετικές γνώμες σε ποσοστό 46% σε αντίθεση με τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια που συγκεντρώνει το 38% με μόλις το 20% να δηλώνουν ότι τον εμπιστεύονται πολύ. Αυτός που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής και εμπιστοσύνης με 67% είναι ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Φεύγοντας από το πολιτικό προσωπικό, καθολική είναι η εμπιστοσύνη προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας σε ποσοστό 87% μη παραβλέποντας πάντως τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ.

Πολύ σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι επίσης η αποδοκιμασία των πολιτών προς τα παραδοσιακά ΜΜΕ που αν και αποτελούν σε περίοδο καραντίνας τον συνδετικό κρίκο για την πληροφόρηση των εξελίξεων της πανδημίας το μεγαλύτερο ποσοστό δηλώνει πως δεν τα εμπιστεύεται καθόλου ή τα εμπιστεύεται με επιφύλαξη.Αντίστοιχη είναι η αποδοκιμασία και για την πληροφόρηση που διαχέεται μέσω των social media.

Σε μεγάλο ποσοστό οι πολίτες άλλαξαν και τις συνήθειες τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας αφού 8 στους 10 δέκα περιόρισαν τις φιλικές επισκέψεις και τα ψώνια ενώ κατακόρυφα αυξήθηκαν οι τηλεδιασκέψεις αλλά και οι τηλεφωνικές συνομιλίες λόγω του αισθήματος φόβου που δείχνει να υπάρχει στην κοινωνία. Στις θετικές αλλαγές της καραντίνας το ότι ένα ποσοστό 47% αύξησε τη συχνότητα ανάγνωσης βιβλιων.

 

Τα στοιχεία της έρευνας

Για τη διερεύνηση των παραπάνω ερευνητικών ερωτημάτων, υλοποιήθηκε μία διαδικτυακή έρευνα με εφαρμογή δομημένου online ερωτηματολογίου σε δείγμα διαθεσιμότητας, που περιελάβανε 38 ερωτήσεις, ως επί το πλείστον κλειστού τύπου και ελάχιστες ανοικτού. Λόγω του θέματος και του τρόπου έρευνας, στόχος μας ήταν η προσέλκυση ενός μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων.

Η ερευνητική ομάδα αποτελείτο από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Καθηγητή Στέλιο Παπαθανασόπουλο, τον Επίκουρο Καθηγητή Αντώνη Αρμενάκη και τον διδάσκοντα του Τμήματος και ερευνητή του Εργαστηρίου Δρ. Αχιλλέα Καραδημητρίου. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είναι κατά κύριο λόγο άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου που κατέχουν είτε βασικό τίτλο σπουδών (32%) είτε μεταπτυχιακό (38%).

Αρκετοί στο δείγμα είναι ακόμα και κάτοχοι διδακτορικού (9%). Συγκριτικά με το συνολικό κοινό πανεπιστημιακής μόρφωσης, πολύ λιγότεροι είναι οι ερωτώμενοι που έχουν ολοκληρώσει σπουδές μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (10%) ή έχουν απολυτήριο λυκείου (9%), ενώ ελάχιστοι είναι οι απόφοιτοι γυμνασίου (1%). Το κοινό που ανταποκρίθηκε στην έρευνα κατά κύριο λόγο κατοικεί στην Αθήνα (66%), ένα μικρό ποσοστό στη Θεσσαλονίκη (7%) ή σε άλλα αστικά κέντρα (8%), ενώ ένα σημαντικό μέρος (13%) διαμένει στην περιφέρεια. Ελάχιστοι στο δείγμα είναι κάτοικοι ημιαγροτικών περιοχών (3%) ή Έλληνες με μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό (3%).

Leave a Reply

%d bloggers like this: