March 10, 2021

«Άρτα 13» θύμισε στη Δέσποινα Κουτσούμπα η Νέα Σμύρνη

Με τον δικό της τρόπο σχολίασε τη γενικευμένη ένταση που επικράτησε στη Νέα Σμύρνη η συνδικαλίστρια και στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα.

Όπως ήταν εξ αρχής γνωστό, στη μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στην αστυνομική βία καλούσαν μεταξύ άλλων και οι οργανωμένοι οπαδοί του Πανιωνίου, παίρνοντας έτσι θέση στα όσα συνέβησαν στη γειτονιά τους και απασχόλησαν ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνει πλέον και η αστυνομία, στο κάλεσμα των “Πανθήρων” ανταποκρίθηκαν και οργανωμένοι οπαδοί άλλων ομάδων, αφήνοντας στην άκρη την παραδοσιακή αντιπαλότητα που επικρατεί μεταξύ των οπαδών. Μάλιστα, εικάζεται πως αυτοί αποτέλεσαν και την αιχμή του δόρατος στις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και όχι αποκλειστικά ομάδες αντιεξουσιαστών, όπως αρχικά διέδιδαν τα κυβερνητικά στελέχη.

Με αυτό ως αφορμή, η Δέσποινα Κουτσούμπα θυμήθηκε και ένα παλαιότερο περιστατικό, που φέρεται να έχει συμβεί στην Άρτα με πρωταγωνιστές την τοπική Χρυσή Αυγή από την μια μεριά και τους οπαδούς του Παναθηναϊκού την από την άλλη.

 

Αναλυτικά το σχόλιο της Δ. Κουτσούμπα

«Το βίντεο που παραθέτω το έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία (σ.σ εννοεί το βίντεο των επεισοδίων). Το σημαντικό είναι αυτό που βλέπουμε σε αυτό το βίντεο. Παρά τους λεονταρισμούς της, παρά το ότι θα μας γανώσουν το κεφάλι με τον αστυνομικό (που παράτησαν οι συνάδελφοί του εκεί να τις φάει), παρότι δεν θα θελήσουν να παραδεχτούν ότι ο καθένας ό,τι σπέρνει (εδώ και ένα χρόνο) θα θερίσει, πιστεύω ότι η κυβέρνηση το κανονικό μήνυμα το πήρε.

Θα δανειστώ τα λόγια του φίλου μου του Σπύρου, που τα λέει πολύ σωστά:

Το μακρινό 2013, στον απόηχο της εκρηκτικής ανόδου της Χ.Α., πήγε να δημιουργηθεί και στην Άρτα φασιστικός πυρήνας, παρότι η Άρτα ήταν από τους πιο άγονους εκλογικά νομούς. Ένα βραδάκι λοιπόν, οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι καθοδηγητές μάζεψαν κάμποση πιτσιρικαρία που είχαν στρατολογήσει κι είπαν να κάνουν κάτι σαν παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους.
Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ έτυχε εκείνη τη μέρα να διεξάγει εκλογές για την ανάδειξη Νομαρχιακής (ή κάτι τέτοιο) και, συνεπώς, ήταν σε πλήρη επιστράτευση. Μη φανταστείτε τίποτα μαχιμότητες βέβαια. Στα παρακείμενα μπαράκια ήταν οι σύντροφοι συριζαίοι, πίνοντας το ποτάκι τους και περιμένοντας να βγουν τ’ αποτελέσματα. Η παρέλαση της Χ.Α. πέρασε από μπροστά τους, φωνάζοντας συνθήματα, αλλά οι σύντροφοι συριζαίοι συνέχισαν να πίνουν ατάραχοι το ποτάκι τους και να περιμένουν υπομονετικά τ’ αποτελέσματα.
Οι σύντροφοι κουκουέδες δεν είχαν διαδικασία εκείνο το βράδυ. Με το που έπεσε όμως σύρμα, έπεσαν τηλέφωνα και μαζεύτηκαν μερικοί να περιφρουρήσουν τα γραφεία του κόμματος. Την παρέλαση ωστόσο της Χ.Α. δεν τους πέρασε απ’ το μυαλό να την παρεμποδίσουν. (Δεν είχαν και συσχετισμό εξάλλου. Να τα λέμε κι αυτά.)
Την αντιφασιστική τιμή της πόλης την έσωσαν οι οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού, που έτυχε εκείνη την ώρα να είναι μαζεμένοι στα γραφεία τους. Ίσως να είχε κάποιο ματς εκείνη τη μέρα. Με το που πήραν λοιπόν χαμπάρι τι γίνεται, έκαναν ντου οι οπαδοί –κι οι χρυσαυγίτες όπου φύγει φύγει.
Δεν ξέρω τι γνώμη έχετε, εγώ όμως πολύ το είχα χαρεί εκείνο το σκηνικό. Όπως επίσης χάρηκα σήμερα, όταν άκουσα ότι κάποιοι σύνδεσμοι οργανωμένων φιλάθλων έβγαλαν κάλεσμα για απόψε στη Νέα Σμύρνη. Ίσως να είναι αλήθεια ότι οι οργανωμένοι οπαδοί δε φημίζονται για το ανεπτυγμένο πολιτικό τους υπόβαθρο, είναι όμως σίγουρα αλήθεια ότι δεν απαιτείται κάποιο εξαίρετο πολιτικό υπόβαθρο για ν’ αντιληφθεί κανείς τι παίζεται στις μέρες μας. Και είναι επίσης αλήθεια ότι, ειδικά στις μέρες μας, έχουμε ανάγκη από έναν κόσμο που –σε αντίθεση με τον κόσμο της Αριστεράς– δεν κατεβαίνει στο δρόμο απλά και μόνο για να τις φάει»

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: